Schimbul de ulei

Schimbul de ulei

Foto

Schimbul de ulei este una dintre cele mai simple operațiuni care au loc în procesul de întreți​nere al unei mașini.

Uleiul de motor este unul dintre acele produse care asigură o viață lungă și fără probleme a unui agregat cu combustie internă. Deși toată lumea știe cât este de important lubrifiantul, sunt puțini care verifică regulat nivelul de ulei din baia motorului. În afara acestora, există și cei care uită, voit sau nu, să facă schimbul de ulei.

Când se realizeaza schimbul de ulei?

Se recomandă ca schimbul de ulei să fie făcut cel puțin o dată pe an sau când a fost atins un număr limită de kilometri (10.000 km sau 15.000 km, în funcție de uleiul utilizat și de uzura motorului).

Factori care pot afecta starea uleiului din motor:

  • Cum conduci – Un șofer atent nu va pune presiune asupra performanței motorului său.
  • Viteza dvs. tipică – Conducerea la viteză mare poate adăuga uzură pieselor motorului, în special cu ulei de motor contaminat.
  • Tipul de ulei pe care îl utilizați – Uleiul sintetic va funcționa la un nivel mai înalt și mai mult decât uleiurile convenționale.
  • Unde conduci – Conducerea de-a lungul pistelor de pământ sau a drumurilor de țară este mai probabil să introducă murdărie și mizerie în motor, decât deplasarea pe autostrăzi sau în zone suburbane.
  • Vremea – Zăpada și ploaia vor face mai ușor pătrunderea contaminanților în motor și ulei.

Schimbul de ulei trebuie efectuat împreună cu un program obișnuit de service auto. Nu este un înlocuitor pentru un service complet, dar este un bun punct de plecare pentru a vă îmbunătăți obiceiurile de întreținere a mașinii.

De ce se realizeaza schimbul de ulei?

Un alt lucru pe care trebuie să îl cunoașteți este acela că uleiul nu are doar rol de lubrifiere. Acesta răcește componentele motorului, ajută la curățarea reziduurilor rezultate în urma procesului de ardere, protejează împotriva coroziunii și asigură etanșeitatea dintre suprafețele componentelor interne.

Dacă schimbul de ulei nu este efectuat la intervalele recomandate, uleiul de motor se va contamina cu murdărie, ceea ce îl va împiedica în cele din urmă să-și facă treaba. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea motorului.

Dacă observați semne că este timpul pentru realizarea schimbului de ulei, atunci este esențial să vă rezervați pentru unul cât mai curând posibil pentru a evita deteriorarea ulterioară a vehiculului dumneavoastră.

Dacă vă schimbați uleiul, de obicei merită să schimbați filtrul în același timp, deoarece ambele lucrează împreună pentru a menține sistemul curat.

Neglijarea schimbului de ulei și filtrului poate duce la reparații auto mai scumpe în viitor. Uleiul de motor de calitate slabă poate duce la deteriorarea motorului. Cheltuind puțin pe un serviciu de schimbare a uleiului pe termen scurt, economisești mulți bani mai târziu, precum și prelungești durata de viață a mașinii tale prin păstrarea altor piese importante în stare bună.

Ar trebui să-ți schimbi filtrul de ulei de fiecare dată când schimbi uleiul?

Absolut. Sarcina filtrului tău de ulei este să colecteze orice murdărie pe care uleiul tău de motor a acumulat-o. În timp ce filtrul dvs. a lucrat din greu peste kilometrajul dintre schimbările de ulei, va ajunge să fie saturat cu multă murdărie și resturi.

Cu cât filtrul de ulei devine mai înfundat cu astfel de contaminanți, cu atât este mai puțin eficient în a-și face treaba. Un filtru nou va funcționa mult mai bine decât ar putea fi cel vechi și nu există nicio șansă ca acesta să introducă murdăria de anul trecut în uleiul tău nou-nouț.

Costul de schimbare a filtrului de ulei nu va face o mare diferență față de factura totală. Deci, alegerea de a sări peste el nu merită riscul.

Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla când sări peste schimbul de ulei?

Având în vedere că am subliniat treaba pe care o face și cât de important este schimbul de ulei, ar putea părea că nu provoacă vreo daună, dar asta pentru că nu poți vedea ce se întâmplă în interiorul motorului tău.

Deteriorarea acumulată a motorului este lentă și s-ar putea să nu afecteze performanța mult timp, dar o face.

În cele din urmă, această deteriorare va face ca motorul să se blocheze și să nu mai funcționeze. Trebuie să vă reamintim cât de costisitoare este repararea? De cele mai multe ori, este mai mult decât valoarea mașinii tale. Si pentru ce? Chiar nu merită. În calitate de experți în industria auto, ar trebui să ne credeți pe cuvânt.

Ce tip de ulei folosim?

Există o serie de șoferi care merg la magazin și achiziționează uleiul „după ureche”. Ce uită aceștia este că tipul lubrifiantului se află trecut în cartea mașinii. Lubrifiantul se clasifică după diverse standarde, iar cel mai utilizat este cel SAE, care delimitează tipurile de ulei în funcție de vâscozitate.

Tipuri de ulei: 

  • Ulei de motor convențional

Uleiul convențional este clasificat în funcție de grosimea și fluiditatea sa. Termenul profesional pentru aceasta este vâscozitate. Fiecare grad este combinat pentru a se potrivi unei anumite mașini, mediului și stilului de condus.

  • Ulei de motor sintetic

Uleiul de motor sintetic este uleiul de cea mai înaltă calitate, deoarece este realizat cu atenție pentru a asigura cel mai înalt nivel de lubrifiere și protecție a motorului.

  • Amestec de uleiuri de motor sintetice

Uleiul de motor din amestec sintetic este un amestec de tipuri convenționale și sintetice. Acest tip de ulei este recomandat pentru majoritatea furgonetelor, camioanelor sau vehiculelor cu încărcare mare, deoarece lucrează din greu pentru a menține temperaturile motorului scăzute sub presiune.

  • Ulei de motor cu kilometraj mare

Uleiul de motor cu kilometraj mare este, fără a fi surprinzător, potrivit pentru vehiculele care parcurg sau au parcurs o mulțime de kilometri. Acest amestec are un amestec unic de aditivi și vâscozitate, care reduce arderea. De asemenea, ajută la etanșarea scurgerilor și îmbunătățește compresia motorului.

Cum se verifică nivelul uleiul de motor?

Majoritatea motoarelor auto au o joja pentru a permite verificarea nivelului uleiului de motor. Manualul de utilizare al mașinii dvs. va confirma dacă are unul și unde se află. În caz contrar, va sublinia procedura pe care ar trebui să o urmați dacă folosește un indicator electronic al nivelului de ulei.

Veți avea nevoie de o bucată de pânză veche sau de un rulou de bucătărie și este o idee bună să purtați niște mănuși de unică folosință. De asemenea, este o idee bună să purtați haine vechi și să păstrați părul lung și bijuteriile largi departe de componentele motorului.

Publicitate
Publicitate – Articolul continuă mai jos

Motorul ar trebui să fie rece, sau cel puțin rece, înainte de a verifica uleiul. Acest lucru este pentru a vă asigura că nu vă ardeți la un motor fierbinte și că uleiul a putut să se prelingă înapoi în carter.

La majoritatea mașinilor moderne, joja de ulei de motor este montată lângă partea din față a motorului. Poate avea un mâner din plastic galben strălucitor, portocaliu sau roșu, adesea marcat cu o pictogramă care seamănă cu o cutie de ulei (poate arăta mai mult ca o cutie de udat). Odată ce l-ați localizat, prindeți-l ferm și retrageți-l cu grijă din tubul în care se află. Va exista rezistență și poate fi necesar să trageți destul de ferm. Asigurați-vă că acordați atenție de unde provine joja, astfel încât să o puteți înlocui cu ușurință.

Joja va fi marcată cu două linii indicatoare, care pot fi etichetate MIN și MAX. Ideal este ca nivelul uleiului să fie la jumătatea distanței dintre aceste două semne. Probabil că veți obține o citire falsă prima dată când retrageți joja, așa că curățați uleiul folosind o bucată de cârpă reziduală. Asigurați-vă că joja este curată și apoi puneți-o în tubul de ghidare, asigurându-vă că o apăsați complet acasă.

Publicitate
Publicitate – Articolul continuă mai jos

Așteptați câteva secunde și scoateți din nou joja. De data aceasta, adâncimea uleiului ar trebui să fie clar vizibilă pe joja și sperăm că se va situa între marcajele MIN și MAX. Dacă acesta este cazul, nu va trebui să faceți altceva decât să înlocuiți joja și să închideți capota. Dacă nivelul uleiului este la sau sub marcajul MIN, va trebui completat.

 

Joja ulei de motor izolată pe fundal alb

Cum îmi dau seama când trebuie să faci schimbul de ulei?

Uleiul este esențial pentru lubrifierea pieselor în mișcare ale motorului dvs., dar proprietățile de lubrifiere ale uleiului nu durează pentru totdeauna. Există câteva moduri simple de a spune dacă mașina dvs. are nevoie de schimbul de ulei:

  • Culoarea s-a întunecat (când verificați joja)
  • Uleiul este grosier și granulos (la verificarea jojei)
  • Nivelul uleiului continuă să scadă chiar și atunci când este completat în mod regulat
  • Zgomot crescut al motorului
  • Fum murdar iese din evacuare
  • Lampa de avertizare pentru ulei este aprinsă pe tabloul de bord
  • Kilometraj mare de la ultima schimbare de ulei

Cum se realizează schimbul de ulei?


După desfacerea capacului poziționat pe motor, se trece la înlăturarea filtrului uzat și mai apoi la cea a scutului care protejează baia de ulei. După aceea, se desface bușonul aflat la baza băii de ulei și se așteaptă până când întreaga cantitate de lubrifiant s-a scurs.

După încheierea acestui proces, se înlocuiește și se strânge bușonul amintit anterior cu o cheie dinamometrică setată pentru o forță de 30 Nm, se montează un filtru nou strâns cu 25 Nm și se adaugă cantitatea de ulei necesară în funcție de motorul mașinii. La final, mecanicul va confirma computerului că înlocuirea uleiului a fost efectuată.

Pentru realizarea operației schimbului de ulei, Auto Bild România a colaborat cu Midocar Vitan. “Cobaiul” folosit a fost un Audi A6 din 2010, echipat cu motorul de 2,0 litri TDI care produce 170 CP. Pentru întregul proces s-au folosit 5 litri de ulei SAE 5W30 și un filtru pentru ulei corespunzător motorului amintit mai sus.

Pași de urmat:

  1.  Se desface capacul de pe motor și filtrul de ulei uzat.
  2.  Se trece la desfacerea scutului de protecție al motorului.
  3.  Acest pas presupune desfacerea bușonului băii de ulei.
  4.  Uleiul uzat se colectează într-un tanc special.
  5.  Se strânge bușonul baii de ulei cu ajutorul unei chei dinamometrice.
  6.  Se montează noul filtru de ulei, care va colecta reziduurile apărute în timp.
  7.  Se pune uleiul corespunzător. Tipul se regăsește în cartea vehiculului.
  8.  Se confirmă operațiunea efectuată în calculatorul mașinii.

Cât costa schimbul de ulei?

Pentru operația schimbului de ulei s-au folosit 5 litri de lubrifiant recomandat de Audi pentru motorul în cauză și un filtru nou. Clientul în cauză a beneficiat de pachetul Audi 4+, cu 2 ani garanție, iar la final a avut de achitat suma de 438 de lei cu tot cu TVA.

Poate te interesază și:

SCHIMBUL DE ULEI LA CUTIA DE VITEZE AUTOMATA?!

Lasa un review